Μενού Κλείσιμο

ΑΔΑΜ Galleries

ΑΔΑΜ Galleries

Κατάλογος Έκθεσης στη Γκαλερί ΑΔΑΜ, Νοέμβριος 2001

Ύμνο στη φύση θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την πρόσφατη δουλειά της Μαρίας Κτιστοπούλου. Κι από μια μεταφυσική προσέγγιση υλοποιεί κάθε φορά η χαρισματική καλλιτέχνιδα είτε πρόκειται για ένα τοπίο είτε για ένα μονάχα καρπό, που στέκει στον ίδιο βαθμό πομπός και δέκτης των ερεθισμάτων που εμπνέουν την ζωγράφο και που η τελευταία περνάει και στο θεατή.

Σε κάθε περίπτωση η Κτιστοπούλου που, στην αμέσως πρότερη δουλειά της είχε αποκρυπτογραφήσει “νεκρές φύσεις” κατορθώνει να ενορχηστρώσει μιαν ολόκληρη ατμόσφαιρα μες` από την ελευθερία με την οποία αντιμετωπίζει τώρα τη φύση και την άμεση επικοινωνία που έχει μαζί της. Επικοινωνία μέσ’ από την οποία η καλλιτέχνιδα κατορθώνει να αιχμαλωτίσει αυτόν καθεαυτόν τον πυρήνα του ερεθίσματος της και να τον αναδημιουργήσει-αναπλάσει έτσι ώστε να μεταδίδεται ένας εξίσου δυναμικός ενθουσιασμός και στον θεατή,

Μέσ’ από μιαν εξαιρετικά παλμική και ευαισθητοποιημένη χρωματικά παλέτα η ζωγράφος μας μεταγγίζει ατόφια τις ψυχικές αντιδράσεις της μπροστά σε κάθε ερέθισμα της. Κι από ένα ψυχογράφημα η κάθε σύνθεση της, μας μεταφέρει αναφανδόν κάτι το αυθεντικό από την ανάσα της γης, τους χυμούς των δέντρων, τη ζωτικότητα ενός χορταριού. Κατορθώνει έτσι μέσ’ από κάθε παραστατικό έργο να μας διαμηνύει μιαν αφηρημένη ατμόφαιρα. Ατμόσφαιρα που επειδή πάνω απ’ όλα είναι όντως υπαρκτή ερεθίζει τη φαντασία μας να διανύσει τις δικές της τροχιές. Γνώρισμα που στέκει τεκμήριο για κά8ε έκφραση αυθεντικής τέχνης.

Προχωρώντας μέχρι τα μύχια και διεισδύοντας στο άβατο, κάθε φορά, των όσων παραστατικά ζωντανεύει μπροστά μας, η καλλιτέχνιδα κατορθώνει να μας αποδείξει μέσ’ από την όντως ποιητική της δουλειά ότι πνεύμα και ύλη δεν αποτελούν παρά δύο διαφορετικές όψεις μιας και της αυτής αλήθειας. Ο παλμός και το πάθος που την διακρίνουν κινητοποιούν και τη δική μας ευαισθησία να συλλάβει το εκάστοτε μήνυμα και να το μετουσιώσει σε ψυχική εμπειρία.

Πέρα όντως από την όποια οπτική εντύπωση, τα έργα της ζωγράφου βιωμένα μέχρι τα έγκατα από την ίδια με μια μοναδική ευαισθησία στο χρώμα και παλμό στο ίχνος αγγίζουν την ίδια την ψυχή μας χαράζοντας μιαν ανθεκτική στο χρόνο εντύπωση.

Προικισμένη δημιουργός η Κτιστοπούλου κατορθώνει σε κάθε φάση της να ανανεώσει ριζικά, με κοινό ανάμεσα στις δημιουργίες της συνδετικό κρίκο την αυθεντική αισθαντικότητά της και τις διεισδυτικές ψυχικές ικανότητες της, συνοδευμένες πάντοτε από μια μεγάλη ευαισθησία στο χρώμα και ένα αέναο ρυθμό στο ίχνος. Έτσι, από τα πρώτα σχέδια της με τις ολόσωμες ανθρώπινες μορφές, τα πορτρέτα, τις αφηρημένες, εμπνευσμένες από τον θαλάσσιο κόσμο συνθέσεις της, τα παραστατικά αλλά πόσο ποιητικά έργα της που τιτλοφορούνται “κρύπτες” μέχρι τις τωρινές συνθέσεις υπάρχει ένα αόρατο αλλά υπαρκτό νήμα που εκτυλίσσεται επαγωγικά και αμετάκλητα, προσφέροντας ολοένα νέες αφορμές για εμπνευσμένες εικαστικές/ψυχικές προσεγγίσεις.

Πρόκειται για μια δουλειά που δηλώνει αυθεντικά μεράκι και γνήσιο καλλιτεχνικό παλμό.

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν

Δρ. Ιστορικός της τέχνης – Τεχνοκριτικός